Eind 19e eeuw werd de stalen damwand voor het eerst ontwikkeld als grond- en waterkerende constructie als alternatief voor de tot dan toe gebruikte houten damwandplanken. Houten damwanden zijn vrij beperkt in sterkte en lengte en zijn bovendien moeilijk aan te brengen in harde grond. Daarnaast is hout onderhevig aan invloeden van vocht en uitdroging, waardoor de levensduur beperkt is. En de waterdichtheid van houten damwanden is niet optimaal. Vandaar dat een stalen damwand een goed alternatief is voor de houten damwandplanken met bovendien meer toepassingsmogelijkheden en daarnaast hebben stalen damwanden een veel langere levensduur. De eerste stalen damwanden werden samengesteld door middel van met klinknagels gekoppelde U- en I-profielen. Deze profielen waren nog verre van ideaal, omdat ze een relatief hoog gewicht hadden ten opzichte van de sterkte, hoge productiekosten en heiproblemen hadden bij het aanbrengen ervan.

Naarmate de techniek van het warmwalsen van staal begin vorige eeuw verbeterde, werd het mogelijk om aan de U- en Z-vormige gewalste profielen, slotverbindingen te walsen, waardoor aaneengesloten wanden konden worden gerealiseerd.

De techniek van walsen en met name de ontwikkeling van stalen damwandenhebben niet stilgestaan, waardoor er (nog) steeds nieuwere lichtere en economischere profielen op de markt komen. De profielen worden steeds breder, lichter en langer. Het gebruik van stalen damwandprofielen is de laatste decennia enorm toegenomen. De profielen worden overal gebruikt waar grond en/of water gekeerd dient te worden. En met name in Nederland zijn vanwege de slechte bodemgesteldheid, het hoge grondwater en de invloed van bouwputten op de omgeving, nog nauwelijks bouwconstructies denkbaar zonder stalen damwanden. In 1976 is Gooimeer B.V. opgericht. Vanuit het kantoor in Naarden werden damwanden verkocht en verhuurd. Na jaren van gestage groei, werd in 1996 een terrein in Almere gekocht, waar een nieuw kantoor werd gebouwd naast een groot opslag terrein. Als modern bedrijf groeit Gooimeer systematisch verder, door onophoudelijk te investeren in innovatie, assortimentsuitbreiding, en een stringent milieu-, veiligheids- en kwaliteitsbeleid. Het succes is verankerd in de waarden van het familiebedrijf: dienstverlening op basis van betrouwbaarheid, betrokkenheid en flexibiliteit. Goede dienstverlening is persoonlijke dienstverlening. Het is voor ons vanzelfsprekend u adequaat te informeren, stipt te leveren en te werken conform ISO 9001-2015 norm.

Handelmaatschappij Gooimeer maakt de dienstverlening persoonlijk door:
• mee te denken vanaf het vroegste stadium
• mee te denken op verschillende niveaus
• optimaal te voldoen aan technische-, financiële- en milieucriteria
• flexibel te zijn, ook als de eisen veranderen
• betrokken te blijven, ook na afronding van een project
• niet tevreden te zijn voordat de beste oplossing is gerealiseerd.

De relaties met onze klanten zijn zonder uitzondering lange termijn relaties. Waarom zijn en blijven steeds meer klanten zo tevreden? Omdat Gooimeer staat voor betrouwbaarheid, innovatie, betrokkenheid en flexibiliteit.

U ontwikkelt het bestek voor een bouwproject en zoekt de beste oplossing een grond en/of waterkering? U plant een bouwproject of evenement en u wilt rijplaten om de ondergrond te beschermen of om het terrein begaanbaar te maken? Gooimeer levert u de damwand, stalen buispalen, of rijplaten, waarmee u uw project tot een succes maakt.

Kortom Gooimeer is een bedrijf dat zijn sporen in de bouwwereld in de loop der jaren meer dan verdiend heeft en waar men op kan bouwen. 

Zie hier ook het beleidsplan van Gooimeer inzake het internationaal MVO beleid.